februari 7, 2024

Met een DISC -vragenlijst meet je de intensiteit van de DISC stijlen bij een persoon. De DISC stijlen zijn: DominantInteractiefStabiel en Consciëntieus. (Wat is DISC?)

Weet jij al wat jouw gedragsstijl is? Lees hierna of je denkt dat het bij je past. Nee? Kijk dan eens, aan het eind van deze pagina, bij de beschrijvingen van de andere stijlen.

Inspirerend, interactief, impulsief

Mensen met een interactieve gedragsstijl krijgen energie uit contact met anderen en hebben deze interactie nodig om de energie hoog te houden. Ze bekijken zaken van de zonnige kant en maken door hun optimistische kijk moeilijke taken leuker. Ze lopen voorop als het gaat om het organiseren van feestjes en bijeenkomsten. Netwerken? Een mooie kans om nieuwe mensen te ontmoeten! Ze zien overal kansen en mogelijkheden, maar zijn ook snel afgeleid. Hierdoor kunnen mensen met een interactieve stijl door anderen als wispelturig en weinig doelgericht worden ervaren.

Interactieve stijl herkennen

Deze stijl herken je aan:

 • Een aanwezige handdruk, waarbij de andere hand wordt gebruikt als nadruk;
 • Kan in een gesprek van het ene gespreksonderwerp naar het andere gespreksonderwerp dwalen;
 • Neemt snel beslissingen zonder de behoefte te hebben aan al teveel details;
 • Heeft altijd zin in een feestje en komt graag langs om nieuwe mensen te ontmoeten.

De behoeften van de Interactieve stijl

I's hebben sociale activiteiten en het contact met anderen nodig! Ze worden graag uitgenodigd voor allerlei activiteiten en hebben die erkenning ook nodig. Een I krijgt stress als ze niet worden gezien of worden gepasseerd.

Routines zijn een noodzakelijk kwaad en een I gaat deze graag uit de weg.  I's hebben veel variatie nodig en ze laten zich dan ook graag afleiden. Een onverwachte afleiding is een kans om uit de sleur van de routine te ontsnappen. Doordat afleiding overal op de loer licht, is het voor een I lastig om grote doelen op de lange termijn te bereiken. Zij hebben veel baat bij kleinere (inspirerende) doelen op de korte termijn. Om zo uiteindelijk het grotere doel te bereiken.

Sterke kanten van de Interactieve stijl

 • Zorgt met humor en een positieve kijk ervoor dat moeilijke situaties iets minder zwaar worden;
 • Denkt 'out-of-the-box' en spontaan en slaagt erin om creatieve oplossingen voor problemen te vinden;
 • Staat open voor ideeën en invloed van anderen en zorgt ervoor dat iedereen erbij betrokken wordt;
 • Is naar buiten gericht en vriendelijk en bind anderen aan zich;
 • Laat open en eerlijk zijn gevoelens zien en heeft geen verborgen agenda.

Uitdagingen voor de interactieve stijl

 • Eerst oude projecten afronden voordat er met een nieuw (en altijd leuker) project wordt begonnen;
 • In lastige situaties kan humor de hitte er van afhalen. De keerzijde kan zijn dat een ander zich niet serieus genomen voelt;
 • Een I kan eenvoudig mensen vertrouwen en het goede in een ieder zien. En heeft hierdoor de neiging om soms teamleden een taak te geven op basis van het vertrouwen dat het wel goed gaat komen en niet op basis van kennis en kunde;
 • Doordat ze in staat zijn om niet-standaard oplossingen voor een probleem te vinden wordt een I nog wel eens niet serieus genomen. Het is van belang om anderen in het denkproces mee te nemen en goed te letten op hoe oplossingen worden gepresenteerd.

Wil je meer weten over de andere stijlen? Lees dan verder