De kracht van de Interactieve stijl

Met een DISC -vragenlijst meet je de intensiteit van de DISC stijlen bij een persoon. De DISC stijlen zijn: DominantInteractiefStabiel en Consciëntieus. (Wat is DISC?)

Weet jij al wat jouw gedragsstijl is? Lees verder om te ontdekken of de interactieve stijl bij jou past. Denk je van niet? Onderaan deze pagina vind je de beschrijvingen van de andere stijlen.

Inspirerend, interactief, impulsief

Mensen met een interactieve gedragsstijl krijgen energie uit contact met anderen en hebben deze interactie nodig om de energie hoog te houden.

Ze bekijken zaken van de zonnige kant en maken door hun optimistische kijk moeilijke taken leuker. Ze lopen voorop als het gaat om het organiseren van feestjes en bijeenkomsten.

Netwerken? Een mooie kans om nieuwe mensen te ontmoeten! Ze zien overal kansen en mogelijkheden, maar zijn ook snel afgeleid.

Hierdoor kunnen mensen met een interactieve stijl door anderen als wispelturig en weinig doelgericht worden ervaren.

Interactieve stijl herkennen

Deze stijl herken je aan:

  • Een aanwezige handdruk, waarbij de andere hand wordt gebruikt als nadruk;
  • Kan in een gesprek van het ene gespreksonderwerp naar het andere gespreksonderwerp dwalen;
  • Neemt snel beslissingen zonder de behoefte te hebben aan al teveel details;
  • Heeft altijd zin in een feestje en komt graag langs om nieuwe mensen te ontmoeten.


De behoeften van de interactieve stijl

I's hebben sociale activiteiten en het contact met anderen nodig! Ze worden graag uitgenodigd voor allerlei activiteiten en hebben die erkenning ook nodig. Een I krijgt stress als ze niet worden gezien of worden gepasseerd.

Routines zijn een noodzakelijk kwaad en een I gaat deze graag uit de weg.  I's hebben veel variatie nodig en ze laten zich dan ook graag afleiden.

Een onverwachte afleiding is een kans om uit de sleur van de routine te ontsnappen. Doordat afleiding overal op de loer ligt, is het voor een I lastig om grote doelen op de lange termijn te bereiken.

Zij hebben veel baat bij kleinere (inspirerende) doelen op de korte termijn. Om zo uiteindelijk het grotere doel te bereiken.

Sterke kanten van de I stijl

  • Zorgt met humor en een positieve kijk ervoor dat moeilijke situaties iets minder zwaar worden
  • Denkt 'out-of-the-box' en spontaan en slaagt erin om creatieve oplossingen voor problemen te vinden
  • Staat open voor ideeën en invloed van anderen en zorgt ervoor dat iedereen erbij betrokken wordt
  • Is naar buiten gericht en vriendelijk en bind anderen aan zich
  • Laat open en eerlijk zijn gevoelens zien en heeft geen verborgen agenda

Uitdagingen voor de Interactieve stijl

Elke stijl heeft zijn eigen uitdagingen om mee te leren omgaan, hieronder volgen de 4 belangrijkste van de interactieve stijl.

Eerst afmaken en daarna verder

Eerst oude projecten afronden voordat er met een nieuw (en altijd leuker) project wordt begonnen

Humor op de momenten dat het past

In lastige situaties kan humor de hitte er van afhalen. De keerzijde kan zijn dat een ander zich niet serieus genomen voelt

Vertrouwen op basis van werkelijkheid

Een I kan eenvoudig mensen vertrouwen en het goede in een ieder zien. En heeft hierdoor de neiging om soms teamleden een taak te geven op basis van het vertrouwen dat het wel goed gaat komen en niet op basis van kennis en kunde

Neem anderen mee in het denkproces

Doordat ze in staat zijn om niet-standaard oplossingen voor een probleem te vinden wordt een I nog wel eens niet serieus genomen. Het is van belang om anderen in het denkproces mee te nemen en goed te letten op hoe oplossingen worden gepresenteerd


Wil je meer weten over de andere stijlen? Lees dan verder