februari 7, 2024

DISC Communicatie

Wat is DISC? En wat kun je ermee?

Wat is DISC?

DISC is een laagdrempelige, relatief eenvoudige methode die inzicht geeft in je eigen gedrag en je communicatiestijl.

Hoe werkt het?

Je vult een vragenlijst in, meestal via een online test. Het aantal vragen dat je invult en de tijd die je ervoor nodig hebt verschilt, maar is vaak beperkt tot 10-15 minuten.
Je ontvangt een rapport dat over jouw gedrag en communicatie gaat. Dat kun je vervolgens als hulpmiddel gebruiken bij de vragen waar je tegenaan loopt.

Wat wordt er gemeten?

In de DISC analyses worden 2 zaken gemeten. De mate waarin je extravert of introvert bent. En de mate waarbij je in je beslissingen taakgericht bent of mensgericht. Door een combinatie van de metingen ontstaan er 4 hoofdcombinaties, ook wel stijlen:

De eerste vier letters van de omschrijving vormen samen met het woord DISC.

Per combinatie wordt er vaak een kleur meegegeven. Bijvoorbeeld: Dominant = rood, Interactief = geel, Stabiel = groen, Consciëntieus = blauw. In principe hebben wij alle stijlen in ons, maar er overheersen meestal 2 hoofdstijlen.

Een middel en geen doel

De DISC methode is een middel en geen doel. Het invullen van de vragen en het ontvangen van een rapport is dan ook een beginpunt en geen eindpunt. Eerst moet je weten hoe je de uitkomst kunt interpreteren. Daarom bespreekt een gecertificeerde DISC-coach de uitkomsten verder met je.

Wat kun je er mee?

En dan? Een Persoonlijke analyse kun je zelf maken, maar meestal doe je dit als onderdeel van een coaching of training. De Persoonlijke analyse wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor een teamanalyse, effectiever werken of een communicatietraining. Na afloop van de training heb je nieuwe vaardigheden én veel over jezelf en anderen geleerd.

Maar daar stopt het niet. DISC is een gelaagde methode. Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je er mee kunt.

Waar we ook komen, we hebben altijd te maken met menselijke relaties. Op het werk met collega’s. Thuis met je familie. Of gewoon in de winkel. En elk mens heeft zijn eigen stijl van communiceren en doen. Met DISC weet je hoe jij dingen doet en hoe je communiceert. Je leert je af te stemmen op een ander. Kortom: meer begrip en minder irritaties.

Wat is nu een goede uitkomst?

Een goede of foute uitkomst bestaat niet. Elke uitkomst gaat over jou en jij bent altijd goed zoals je bent. Wel zitten er aan elke stijl mitsen en maren.

Stel maar eens voor: jij houdt er van om direct te zeggen wat je wilt en er geen doekjes om te winden. De persoon waar jij mee praat heeft tijd nodig om ergens over na te denken en heeft niet altijd direct haar woordje klaar. Zij ervaart jou als dwingend en jij haar als traag. Dit kan leiden tot veroordelen en frictie. Als je begrijpt hoe het voor een ander werkt met behulp van DISC, communiceer je prettiger en effectiever. En oordeel je minder.

Wil je meer weten over DISC? Of meer weten over de verschillende stijlen? Kijk dan hieronder.